Rola technik obrazowych w wykrywaniu wczesnych postaci raka piersi - Bianek-Bodzak, Agnieszka; Studniarek, Michał (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2002)
Na tle danych epidemiologicznych autorzy omawiają współczesne możliwości wczesnego wykrywania raka piersi. Skuteczność leczenia zależy w dużym stopniu od zaawansowania nowotworu, stąd poszukiwania metod pozwalających na rozpoznanie raka w okresie przedklinicznym oraz opracowywanie nowych zasad interpretacji obrazów uzyskiwanych w powszechnie stosowanych i dostępnych technikach. Ok. 60 proc. bezobjawowych raków piersi wykazuje subtelne lub wyłącznie pośrednie objawy w obrazie mammograficznym. Zróżnicowana radiologiczna budowa prawidłowego gruczołu sutkowego stanowi dodatkowe wyzwanie. Konwencjonalna mammografia uzupełniona ultrasonografią i BACC stanowi ciągle najskuteczniejsze narzędzie w wykrywaniu wczesnych postaci raka. Cyfrowa mammografia jest techniką o potencjalnie dużych możliwościach, ale brak jest ciągle przekonywujących danych o jej skuteczności diagnostycznej. W Stanach Zjednoczonych prowadzone są szeroko zakrojone, wieloośrodkowe porównawcze badania tego zagadnienia. Mammoscyntygrafia, mammografia magnetyczno-rezonansowa i FDG-PET są doskonałymi metodami rozstrzygania wątpliwości diagnostycznych. Pozwalają z bardzo wysoką pewnością na wykluczenie obecności nowotworu złośliwego. Limfoscyntygrafia odgrywa dużą rolę w lokalizacji węzła wartowniczego, co pozwala wybrać właściwą strategię leczenia. W ocenie stopnia zaawansowania choroby nowotworowej najbardziej obiecującą metodą wydaje się być FDG-PET, ponieważ obok wysokiej swoistości obrazu ogniska pierwotnego pozwala na jednoczasowe wykrycie rozsiewu do węzłów chłonnych i narządów odległych.