Zastosowanie trójwymiarowej ultrasonografii w ocenie patologii szyjki macicy u kobiet po menopauzie - Czekierdowski, Artur; Kotarski, Jan; Daniłoś, Jarosław; Stachowicz, Norbert (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Celem pracy była ocena ultrasonograficzna i charakterystyka unaczynienia szyjki macicy u kobiet po menopauzie. Grupę badaną stanowiło 38 kobiet, u których wykonano ocenę ultrasonograficzną objętości zmian szyjki macicy przy zastosowaniu oprogramowania do automatycznego pomiaru objętości brył (VOCAL, Kretztechnik, Austria). U każdej z tych kobiet zmierzono wartości indeksów unaczynienia i przepływu (VI, FI i VFI). Indeksy te oceniano przy wykorzystaniu trójwymiarowej ultrasonografii (3D USG) z opcją „power angio” Dopplera. Wyniki badania 3D USG skorelowano z wynikami badania histopatologicznego. Średnie wartości indeksów unaczynienia i przepływu u kobiet z rakiem szyjki macicy były istotnie wyższe (P<0,005, test U Manna-Whitney’a) niż u kobiet ze zmianami jedynie w nabłonku (CIN 1-2) i u kobiet bez zmian histologicznych w szyjce macicy. Wyniki analizy sugerują, że trójwymiarowe badanie ultrasonograficzne z uwzględnieniem analizy obecności drobnych naczyń i przepływu krwi może być włączone do wstępnej oceny szyjki macicy u kobiet po menopauzie.