Del Nido cardioplegia – what is the current evidence? - Sanetra, Krzysztof; Pawlak, Ireneusz; Cisowski, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2018)
Kardioplegina del Nido jest uznawana za roztwór o dużej skuteczności klinicznej, który zapewnia optymalną efektywność kosztową. Wydaje się, że ciągle wzrasta zainteresowanie jej stosowaniem. Dotychczasowe badania nie są jednak jednoznaczne. W artykule przedstawiono ostatnie doniesienia dotyczące stosowania kardiopleginy del Nido.