Próba prowokacji z żywym owadem - Nittner-Marszalska, Marita; Cichocka-Jarosz, Ewa (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2018)
Próba prowokacji z żywym owadem polega na przeprowadzeniu kontrolowanego użądlenia przez żywego owada. Celem próby jest obiektywna ocena tolerancji klinicznej jadu owadów. Głównym praktycznym zastosowaniem próby prowokacji z żywym owadem jest ocena skuteczności immunoterapii jadem owadów u pacjentów poddanych immunoterapii jadem pszczoły i wyjątkowo poddanych immunoterapii jadem osy. Próba prowokacji z żywym owadem nie powinna być wykonywana w celach prognostycznych i/lub diagnostycznie u pacjentów, u których nie występują objawy alergii na jad owadów, objawy mają nasilenie miejscowe oraz u pacjentów z bezobjawowym uczuleniem na jad owadów. Wadami i/lub ograniczeniami prowokacji żywym owadem są m.in: znaczne ryzyko wystąpienia anafilaksji, mała powtarzalność próby użądlenia przez osę, brak możliwości zaślepienia próby oraz możliwość spotęgowania reakcji klinicznej lub uczulenia na jad ( booster effect ). Warunkiem przeprowadzenia próby prowokacji z żywym owadem jest posiadanie personelu z doświadczeniem w prowokacji owadami i w leczeniu anafilaksji oraz zaplecze reanimacyjne. Zalecanym miejscem wykonania tej próby jest sala wzmożonego nadzoru na oddziale szpitalnym wyposażona w sprzęt do prowadzenia reanimacji.