Postępowanie we wrodzonym obrzęku naczynioruchowym z niedoboru inhibitora C1– stanowisko Sekcji HAE Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. Część II: leczenie i zapobieganie napadom, monitorowanie choroby i postępowanie w sytuacjach szczególnych - Porębski, Grzegorz; Gocki, Jacek; Juchacz, Aldona; Kucharczyk, Aleksandra; Matuszewski, Tomasz; Olejniczak, Katarzyna; Sokołowska, Małgorzata; Stobiecki, Marcin; Trębas-Pietraś, Ewa; Obtułowicz, Krystyna (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2018)
Druga część zaleceń została poświęcona postępowaniu w rozpoznanym wrodzonym obrzęku naczynioruchowym (HAE). Przedstawiono aktualnie dostępne w Polsce opcje terapeutyczne stosowane w leczeniu napadu HAE oraz w długoterminowym leczeniu zapobiegawczym. Omówiono także postępowanie w określonych grupach chorych, w tym u kobiet w ciąży i dzieci, a także w sytuacjach szczególnych, takich jak leczenie domowe i współwystępowanie dodatkowych schorzeń. W skutecznym doraźnym i przewlekłym leczeniu HAE, któremu mają służyć niniejsze zalecenia, ważną rolę odgrywa ścisła współpraca z chorymi.