Przegląd chirurgicznych metod leczenia niedrożności dróg łzowych - Kwiecińska, Anna; Turczynowska, Magdalena; Woś, Małgorzata; Mackiewicz, Jerzy (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2018)
Uporczywe łzawienie lub stany zapalne będące skutkiem niedrożności dróg łzowych są powszechnym problemem w gabinetach okulistycznych. Często jedyną skuteczną metodą leczenia jest zabieg chirurgiczny. Zespolenie workowo-łzowe z dostępu zewnętrznego, przeznosowego czy przezkanalikowego jest podstawową metodą operacyjnego leczenia nadmiernego łzawienia spowodowanego niedrożnością dróg łzowych. Nieustannie są wprowadzane nowe techniki chirurgiczne wykorzystujące energię laserową lub ultradźwięki. Niemożliwe jest jednoznaczne stwierdzenie, która z tych metod jest najbardziej efektywna. Każda z nich ma zalety i wady, a najważniejsze etapy w całym procesie leczenia to dobrze przeprowadzone wywiad, diagnostyka oraz kwalifikacja do optymalnego typu zabiegu. Wszystkie metody zapewniają usunięcie przeszkody lub utworzenie nowej drogi odpływu łez. W tym artykule dokonujemy przeglądu chirurgicznych metod leczenia niedrożności górnych i dolnych dróg łzowych.