Niedożywienie w opiece paliatywnej - Badian, Magdalena; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2018)
Niedożywienie należy do najczęstszych problemów u pacjentów objętych opieką paliatywną, a jego objawy stanowią istotną przyczynę pogorszenia jakości życia tych chorych. Wyniszczenie nowotworowe dotyczy ponad połowy osób z zaawansowaną chorobą nowotworową. Prawidłowe postępowanie żywieniowe wymaga oceny stanu odżywienia oraz zapotrzebowania na składniki odżywcze. W zależności od stadium wyniszczenia należy wdrożyć interwencję żywieniową, która w prekacheksji ma na celu utrzymanie lub poprawę stanu odżywienia, w kacheksji – usunięcie odwracalnych przyczyn niedożywienia, a u pacjentów z uporczywą kacheksją – łagodzenie objawów wtórnych oraz zmniejszenie cierpienia.