Ocena sytuacji w opiece paliatywnej w Polsce w 2016 roku - Ciałkowska-Rysz, Aleksandra; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2018)
W pracy dokonano oceny sytuacji oraz dostępności opieki paliatywnej w 2016 r. Do przygotowania niniejszego opracowania wykorzystano dane ze stron internetowych centrali oraz oddziałów wojewódzkich Narodowego Funduszu Zdrowia, Ministerstwa Zdrowia, Centrum Kształcenia Pielęgniarek i Położnych, Centrum Egzaminów Medycznych, a także mapy potrzeb zdrowotnych z 2014 r. i dane Głównego Urzędu Statystycznego. Wykazano, że dostęp do świadczeń gwarantowanych z opieki paliatywnej i hospicyjnej w Polsce jest zróżnicowany, a dysproporcje pomiędzy województwami dotyczą liczby jednostek, nakładów na jednego mieszkańca oraz dostępu do świadczeń. Najlepsza dostępność dotyczy świadczeń domowych, najmniejsza ambulatoryjnych. Aby poprawić dostęp do świadczeń stacjonarnych, konieczny jest nie tylko wzrost nakładów finansowych na świadczenia, ale i wzrost nakładów na infrastrukturę. Stan zasobów kadrowych w opiece paliatywnej jest dość dobry, jednak rosnące zapotrzebowanie na opiekę paliatywną powoduje wzrost zapotrzebowania na kadrę specjalistyczną.