Opieka paliatywna w zaawansowanym raku podstawnokomórkowym skóry - Pietrzyński, Łukasz; Kaspera, Maciej; Symela, Joanna; Rajchel, Mateusz; Pietrzyńska, Tatiana (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2018)
Rak podstawnokomórkowy (BCC) jest najczęstszym nowotworem złośliwym skóry. W przypadku rozpoznania nowotworu we wczesnym stadium i wprowadzenia właściwego leczenia BCC rokowanie jest bardzo dobre. Długo nieleczone zmiany mogą jednak naciekać sąsiadujące struktury kostne, chrzęstne, naczyniowe lub gałkę oczną i prowadzić do ich zniszczenia oraz deformacji anatomicznych. Przedstawiony przypadek ilustruje niszczący wpływ zaawansowanego raka podstawnokomórkowego skóry twarzy o wieloletnim przebiegu z zajęciem i destrukcją kości czaszki. Długotrwały wzrost nowotworu stał się przyczyną: głębokiego owrzodzenia skóry twarzy, niepełnosprawności, izolacji społecznej i ciężkiej depresji pacjentki, a także licznych powikłań somatycznych. W artykule przedstawiono metody stosowane w paliatywnej terapii pacjentów z zaawansowanym rakiem skóry twarzy.