Diagnostyka i terapia osteoporozy - Stetkiewicz, Tomasz; Pertyński, Tomasz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Osteoporoza jest chorobą układową szkieletu, charakteryzującą się niską masą kości, upośledzeniem mikroarchitektury tkanki kostnej i w konsekwencji zwiększoną podatnością na złamania kości. W pracy zostały przedstawione niektóre zagadnienia dotyczące etiologii, diagnostyki i leczenia osteoporozy.