Kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastani) we współczesnej terapii - Piechal, Agnieszka; Blecharz-Klin, Kamilla; Widy-Tyszkiewicz, Ewa (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Przewlekła niewydolność żylna (PNŻ) jest schorzeniem stanowiącym istotny problem społeczny. Na świecie ok. 20–25 proc. kobiet i 10–15 proc. mężczyzn choruje na przewlekłą niewydolność żylną. Kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum) jest rośliną tradycyjnie stosowaną w leczeniu PNŻ. Głównym aktywnym składnikiem Aesculus hippocastanum jest escyna, będąca mieszaniną triterpenowych saponin. Kasztanowiec zawiera ponadto inne farmakologicznie czynne substancje, jak np. kumaryny i flawonoidy. Wyciąg z kasztanowca posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, wpływa także korzystnie na tonus żylny. Wyniki uzyskane z randomizowanych prób klinicznych wykazały, że wyciąg z kasztanowca łagodzi objawy kliniczne u chorych z PNŻ. Wyciąg z kasztanowca zmniejsza objętość kończyny, obwód kostki i łydki, wykazuje ponadto znaczną skuteczność w łagodzeniu czucia bólu i objawów świądu.