Proces pielęgnowania jako metoda pracy - Szewczyk, Maria T.; Cierzniakowska, Katarzyna; Stodolska, Alina; Cwajda, Justyna; Górna, Violetta (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Koncepcja procesu pielęgnowania zrodziła się na gruncie amerykańskim w latach 50. XX w. W Polsce proces pielęgnowania jako metoda pracy stosowany jest w wielu szpitalach i lecznictwie otwartym. Jest dynamiczną, uniwersalną metodą pracy pielęgniarskiej, którą można stosować w każdej sytuacji. Jest to metoda prowadząca do cyklicznego rozpoznawania i rozwiązywania problemów chorego. W niniejszej pracy przedstawiono założenia teoretyczne procesu pielęgnowania wraz z jego dokumentacją.