Opieka nad chorym z raną wokół stomii - Szewczyk, Maria T.; Cierzniakowska, Katarzyna; Cwajda, Justyna; Stodolska, Alina; Jawień, Arkadiusz; Banaszkiewicz, Zbigniew (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Chory z raną wokół stomii wymaga kompleksowego zaangażowania i cierpliwości zespołu terapeutyczno-pielęgnacyjnego. Proces gojenia rany wokół stomii może być skomplikowany i długotrwały. Dla chorego jest bolesny, męczący, a niekiedy stwarza konieczność hospitalizacji. Zespół terapeutyczno-pielęgnacyjny podejmuje wielokierunkowe działania, zapewniające leczenie miejscowe rany poprzez właściwy dobór sprzętu i kontrolę wydzielania ze stomii oraz leczenie ogólne, w tym postępowanie żywieniowe, wyrównywanie niedoborów, terapię bólu oraz szeroko zakrojone wsparcie psychiczne, np. psychoterapię, wzbudzanie pozytywnych emocji, rehabilitację społeczną, korzystnie wpływające na proces leczenia. Ze względu na uciążliwy przebieg procesu gojenia ran właściwe wydaje się zapobieganie ich powstawaniu, zgodnie z hasłem lepiej zapobiegać niż leczyć. W niniejszym artykule omówiono ponadto zasady profilaktyki powikłań skórnych.