Diagnostyka różnicowa izolowanego zespołu klinicznego u 17-letniej pacjentki - Szafranek, Sara; Bugaj, Grażyna; Kemnitz, Paweł; Jończyk-Potoczna, Katarzyna; Mania, Anna; Mazur, Katarzyna; Służewski, Wojciech; Figlerowicz, Magdalena (Pediatria Polska - Polish Journal of Paediatrics, 2018)
W pracy zaprezentowano przypadek 17-letniej pacjentki, u której wystąpiły nagłe zaburzenia czucia i drętwienie w obrębie lewej kończyny górnej, lewej kończyny dolnej oraz części twarzy i języka. Rezonans magnetyczny mózgu wykazał obecność nieregularnego obszaru o podwyższonej intensywności w obrazach T2-zależnych i sekwencji FLAIR, zlokalizowanego w obrębie dolnej części prawego wzgórza, prawego konara mózgu, prawej istoty czarnej oraz bocznych części prawego jądra czerwiennego. Diagnostyka różnicowa obejmowała proces demielinizacyjny oraz zapalny spowodowany czynnikami infekcyjnymi i procesem autoimmunologicznym. Patologiczny obszar uległ zmniejszeniu po zastosowaniu metyloprednizolonu w dużych dawkach. Rozpoznano izolowany zespół kliniczny.