Przejściowy ciężki przerost prawej komory serca o nieznanej etiologii u noworodka - Sabiniewicz, Robert; Herrador Rey, Agnieszka; Ciemny, Sebastian (Pediatria Polska - Polish Journal of Paediatrics, 2018)
Przerost prawej komory serca jest rzadką patologią u noworodków. Do znanych przyczyn przerostu mięśnia sercowego u płodu należą: kardiomiopatia przerostowa, wady wrodzone serca, cukrzyca ciążowa oraz przedwczesne zamknięcie przewodu tętniczego. W pracy przedstawiono przypadek noworodka z przejściowym znacznym przerostem prawej komory serca o nieustalonej przyczynie.