Torbiel gruczołu Skene’a u noworodka – opis przypadku - Matwiejczyk, Łukasz; Mrozińska, Małgorzata; Myśliwiec, Małgorzata (Pediatria Polska - Polish Journal of Paediatrics, 2018)
Torbiel gruczołu przedsionkowego mniejszego jest rzadką nieprawidłowością wieku noworodkowego, wtórną do zablokowania ujścia gruczołu w okolicy warg sromowych mniejszych. W pracy zaprezentowano przypadek dziewczynki, u której po urodzeniu stwierdzono w badaniu fizykalnym uwypukloną błonę zakrywającą całkowicie ujście pochwy. Poza wspomnianą patologią u dziecka nie zaobserwowano jakichkolwiek innych odchyleń od normy. Po wstępnej diagnostyce przeprowadzonej na oddziale neonatologicznym dziewczynkę skierowano na oddział chirurgii i urologii dzieci i młodzieży, gdzie wykonano zabieg nacięcia torbieli. W postępowaniu z noworodkami z opisywaną zmianą ultrasonografia jest podstawowym narzędziem diagnostycznym. Pomyłki w różnicowaniu tego typu anomalii mogą prowadzić do zbędnych interwencji chirurgicznych lub przeciwnie – opóźnić podjęcie prawidłowego leczenia zabiegowego.