Artykuł przeglądowy/Review paperZmiany w układzie oddechowym u pacjentów z młodzieńczym idiopatycznym zapaleniem stawów - Tuszkiewicz-Misztal, Ewa; Postępski, Jacek; Zaorska-Rajca, Janina; Opoka-Winiarska, Violetta; Czekajska-Chehab, Elżbieta (Reumatologia/Rheumatology, 2005)
Proces chorobowy w płucach może przejawiać się jako: nawracające śródmiąższowe zapalenie płuc, zapalenie opłucnej oraz hemosideroza. Mogą również występować płucne guzki reumatoidalne. Zapalenie naczyń płucnych rozwija się bardzo rzadko. Może się zdarzyć, że osłabienie mięśni oddechowych w przebiegu młodzieńczego idiopatycznego zapalenia stawów jest przyczyną zaburzeń stwierdzanych podczas badania spirometrycznego. Zwykle zmiany śródmiąższowe występują po kilku latach trwania choroby. U pacjentów z młodzieńczym idiopatycznym zapaleniem stawów zmiany w płucach objawiają się głównie ograniczeniem przepływu powietrza, zmniejszeniem pojemności płucnej i zaburzeniami dyfuzji gazu. Na ogół przez długi czas nie towarzyszą temu żadne objawy kliniczne. U 0,5–14% pacjentów przyjmujących małe dawki metotreksatu mogą wystąpić zmiany śródmiąższowe płuc, zapalenie płuc oraz zwiększona możliwość rozwinięcia się zmian nowotworowych.