Wybroczyny i siniaki – pierwsze kroki diagnostyczne - Sułek, Kazimierz (Lekarz POZ, 2018)
Wybroczyny i siniaki stanowią jeden z objawów często zgłaszanych przez chorych u lekarza POZ. Praca prezentuje klasyfikację skaz krwotocznych naczyniowych i płytkowych, gdyż to właśnie te dwa elementy są najczęściej przyczyną tych objawów. Wstępna diagnostyka powinna obejmować szczegółowy wywiad dotyczący okoliczności pojawienia się zmian skórnych, ustalenia potencjalnej przyczyny i rozważania wrodzonego charakteru u dzieci. Badanie przedmiotowe oprócz wzrokowej oceny zmian powinno wykluczyć choroby narządów wewnętrznych, a badania laboratoryjne objąć również stan krzepnięcia osoczowego, gdyż niedobory czynników krzepnięcia mogą mieć podobne manifestacje (zwłaszcza siniaczenie się).