Jak skutecznie leczyć ból u chorego na nowotwór – polskie zalecenia z 2018 roku - Woroń, Jarosław (Lekarz POZ, 2018)
U większości chorych na nowotwór występują dolegliwości bólowe o różnym mechanizmie powstawania, natężeniu oraz lokalizacji. Prawidłowe postępowanie terapeutyczne pozwala na szybką redukcję natężenia bólu przy równoczesnym zachowaniu bezpieczeństwa stosowanej farmakoterapii. Aktualnie opracowano polskie wytyczne farmakoterapii bólu u chorego na nowotwór, które mają za zadanie uporządkować wiedzę na temat prawidłowego postępowania w tej szczególnej populacji pacjentów.