Mukowiscydoza w gabinecie lekarza POZ - Wołkowicz, Anna; Walicka-Serzysko, Katarzyna; Sands, Dorota (Lekarz POZ, 2018)
Mukowiscydoza jako choroba ogólnoustrojowa wymaga wielospecjalistycznej opieki, która powinna być koordynowana przez ośrodek leczenia mukowiscydozy. Powinien on objąć chorego systematycznym nadzorem od momentu rozpoznania, zapewniając m.in. konsultacje wielodyscyplinarne, badania kontrolne, dostęp do specjalistów różnych dziedzin. Ważną rolę w opiece nad pacjentem z mukowiscydozą odgrywa również lekarz rodzinny, który ma możliwość monitorowania stanu klinicznego chorego i jego leczenia w miejscu zamieszkania. W każdym przypadku wystąpienia objawów mukowiscydozy, nawet u dzieci objętych przesiewem noworodkowym, powinien on kierować pacjentów na dalszą diagnostykę, m.in. na testy potowe. Poprzez kontakt z rodziną pełni ważną funkcję w realizacji zasad profilaktyki i promocji zdrowia. Niezmiernie istotne w ochronie pacjentów przed infekcjami są szczepienia zgodne z Programem Szczepień Ochronnych, zarówno obowiązkowe, jak i zalecane. Należy pamiętać, że u chorego w stanie stabilnym przewlekła antybiotykoterapia doustna lub wziewna nie stanowi przeciwwskazania do szczepień. Oddzielne zasady dotyczą również leczenia infekcji dróg oddechowych, w których – inaczej niż w populacji ogólnej – należy zastosować antybiotykoterapię wcześniej, w większych dawkach i przez dłuższy czas. Poniżej przedstawiono wytyczne opieki nad chorym na mukowiscydozę w gabinecie lekarza rodzinnego.