Wagomiarowa amunicja specjalna - Bochyński, Piotr; Karpiewska, Anna; Kuliczkowski, Maciej; Kawecki, Jerzy; Jaworski, Ryszard; Zaleska-Dorobisz, Urszula; Dobosz, Tadeusz (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2018)
Niniejsza praca – trzecia z cyklu – została poświęcona amunicji wagomiarowej, która może być problematyczna w opiniowaniu balistycznym. Dokonano przeglądu istniejących nabojów, które mają zastosowanie w broni gładkolufowej (niepenetrujące, kulowe, z pociskami proszkowymi, dźwiękowo-błyskowe, sygnałowe, wkładkowe, szkolne). Przedstawiono również szczególne przypadki amunicji o kalibrze wagomiarowym wykonywanej we własnym zakresie oraz takiej, która znalazła „osobliwe” zastosowanie. W drugiej części tego opracowania omówiono inne sposoby wykorzystania wagomiarowej amunicji specjalnej, m.in. w amunicji moździerzowej, ładunkach miotających, narzędziach pirotechnicznych oraz przy uruchamianiu silników spalinowych.