Przewlekła niewydolność żylna – epidemiologia, klasyfikacja i obraz kliniczny. Rekomendacje diagnostyczno-terapeutyczne Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego. Część I - Narbutt, Joanna; Bowszyc-Dmochowska, Monika; Kapińska-Mrowiecka, Monika; Kaszuba, Andrzej; Krasowska, Dorota; Kręcisz, Beata; Lesiak, Aleksandra; Lis-Święty, Anna; Maj, Joanna; Nowicki, Roman; Owczarek, Witold; Placek, Waldemar; et al. (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2018)
Przewlekła niewydolność żylna stanowi istotny problem kliniczny w codziennej praktyce dermatologicznej. Choroba spowodowana jest nieprawidłowym działaniem układu żylnego kończyn dolnych i dotyczy około 60% dorosłych. W artykule przedstawiono najważniejsze czynniki epidemiologiczne przewlekłej niewydolności żylnej, obowiązującą klasyfikację oraz obraz kliniczny zmian skórnych w jej przebiegu.