Nadpotliwość – patogeneza i metody leczenia - Sazanów-Lubelski, Jakub; Bergler-Czop, Beata Sylwia; Barasińska, Paulina; Noga, Natalia (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2018)
Nadpotliwość to nadmierne wydzielanie potu, które może mieć przyczynę pierwotną lub wtórną. Diagnozę ułatwiają wytyczne Canadian Hyperhidrosis Advisory Committee. Przed rozpoczęciem terapii określa się stopień nasilenia dolegliwości wg skali subiektywnej (Hyperhidrosis Disease Severity Scale) lub obiektywnych badań (test Minora, metoda grawimetryczna). Leczenie zależy od typu nadpotliwości i dzieli się na miejscowe, ogólne i zabiegowe. Preparaty miejscowe: sole glinu, 2% glikopirolan i roztwory kwasu taninowego, są lekami pierwszego wyboru. W terapii ogólnej stosuje się głównie leki antycholinergiczne i β-adrenolityczne. Do metod zabiegowych należą: terapia toksyną botulinową, jonoforeza, laseroterapia, zastosowanie mikrofal i ultradźwięków. Jeżeli powyższe metody zawiodą, pozostaje leczenie operacyjne – sympatektomia lub chirurgiczne usunięcie gruczołów potowych.