Nie jesteśmy gotowi, by oddłużać wszystkie instytuty, ale... Rozmowa ze Sławomirem Gadomskim - Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2018)
– Pracowałem w Centrum Onkologii – Instytucie im. Marii Skłodowskiej-Curie dwa lata i wiem, dlaczego ciągle musimy mówić o zadłużeniu instytutów. Główną przyczyną problemów finansowych jest nieodpowiednia wycena procedur. Przykład? Proszę zauważyć, że szpital powiatowy za leczenie pacjenta onkologicznego dostaje 1000 zł, a renomowany instytut, który najczęściej jest szpitalem ostatniej szansy, także 1000 zł. Leczenia w tych dwóch placówkach nie da się porównać – stwierdził Sławomir Gadomski. Wiceminister odpowiedział też na pytanie, czy oddłuży instytuty.