Złapani w sieć - Janiszewski, Rafał (Menedżer Zdrowia, 2018)
Wprowadzenie sieci szpitali miało zmienić ochronę zdrowia na lepsze. Zapowiadano skrócenie kolejek i kompleksowe podejście do pacjenta. Był pomysł na zbudowanie systemu opartego na sieci podstawowego zabezpieczenia szpitalnego ze skorelowaną z nim opieką ambulatoryjną. Co z tego pozostało? Mury budowanego polskiego, publicznego, powszechnego szpitala, jakim jest sieć, stoją. W niektórych salach dzięki charyzmie dyrektorów, lekarzy i pielęgniarek chorzy otrzymują pomoc.