Pielęgniarki mają zagwarantowane zwiększenie wynagrodzenia zasadniczego Rozmowa z Józefą Szczurek-Żelazko - Koblańska, Marta (Menedżer Zdrowia, 2018)
13,7 zł brutto za godzinę to najniższe wynagrodzenie ratownika, czyli cena życia. „Menedżer Zdrowia” zapytał, czy jest ona odpowiednia. – Nie. Zamierzamy uregulować kwestię wynegocjowanych już wcześniej dodatków dla ratowników, które nie były wypłacane. Obecnie zostało to sprecyzowane nowelizacją rozporządzenia – odpowiedziała Józefa Szczurek-Żelazko. Odniosła się też do pieniędzy dla pielęgniarek: – Mają zagwarantowane zwiększenie wynagrodzenia zasadniczego o 1110 zł brutto, a od 1 lipca 2019 r. o 1200 zł.