Jak nie (z)reformować ochrony zdrowia? - Szulc, Jakub (Menedżer Zdrowia, 2018)
Nie da się wygrać w wyborach, robiąc racjonalne systemowo, ale niepopularne politycznie rzeczy, a wszyscy wiemy, że duże reformy w zdrowiu zawsze będą niepopularne politycznie. Doskonale wyczuł to minister Szumowski, oddalając konieczność podejmowania grubych decyzji z tu i teraz na czas „po debacie o zdrowiu”. Czyli: po wyborach.