Obesity in patients with end-stage heart failure - Król, Bogumiła; Oprzędkiewicz, Aleksandra; Szczurek, Wioletta; Szyguła-Jurkiewicz, Bożena (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2018)
Otyłość stanowi coraz większy problem zdrowotny i społeczny u chorych z zaawansowaną niewydolnością serca (NS). Najczęściej stosowanym parametrem oceniającym stan odżywienia chorego jest wskaźnik masy ciała. Wartość tego parametru jest brana pod uwagę przy wyborze strategii postępowania u chorych z zaawansowaną NS. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat otyłości u pacjentów z zaawansowaną NS.