Adenomyosis w obrazowaniu metodą rezonansu magnetycznego – wartość obrazów SE T2-zależnych przy zastosowaniu cewki typu body - Majos, Agata; Bakalarz, Marek; Stachowiak, Grzegorz; Stefańczyk, Ludomir; Jędrzejczyk, Sławomir (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
Adenomyosis jest nienowotworową inwazją ektopicznego endometrium w obręb mięśnia macicy. Zgłaszane objawy kliniczne są mało charakterystyczne i nie pozwalają na postawienie diagnozy. Kluczową rolę w rozpoznaniu odgrywa diagnostyka obrazowa. Najszerzej stosowana ultrasonografia z zastosowaniem głowicy endovaginalnej posiada ograniczenia. Badaniem uzupełniającym może być badanie MR. Celem pracy było określenie wartości sekwencji SE T2-zależnych w diagnostyce adenomyosis przy użyciu konwencjonalnej cewki body, będącej integralną częścią aparatu MR. Badanie przeprowadzono u 12 kobiet, u których rozpoznanie ustalono na podstawie badania USG i zweryfikowano w toku leczenia. Wykazano wysoką zgodność badań USG i MR. Zastosowanie sekwencji SE T2-zależnej przy użyciu konwencjonalnej cewki body pozwala na wiarygodną ocenę adenomyosis . Zastosowanie cewki integralnej obniża koszty badania i zwiększa dostępność procedury.