Prognostic scales in advanced heart failure - Szczurek, Wioletta; Szyguła-Jurkiewicz, Bożena; Siedlecki, Łukasz; Gąsior, Mariusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2018)
Transplantacja serca jest uznaną metodą leczenia chorych z zaawansowaną niewydolnością serca, u których wszelkie inne formy terapii nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Ze względu na stale zwiększającą się liczbę pacjentów kwalifikowanych do transplantacji serca oraz znaczny niedobór narządów do przeszczepienia istotnym elementem postępowania w tej grupie chorych jest dokładna ocena rokowania. Ważnymi narzędziami oceniającymi prawdopodobieństwo wystąpienia specyficznych zdarzeń są skale prognostyczne umożliwiające holistyczną ocenę rokowania chorego, oszacowanie potencjalnych korzyści i zagrożeń związanych z terapią oraz identyfikację tych pacjentów, którzy w największym stopniu skorzystają z zaawansowanych metod leczenia. W artykule przedstawiono przegląd aktualnej wiedzy na temat skal prognostycznych w zaawansowanej niewydolności serca, koncentrując się na powszechnie stosowanych narzędziach, takich jak skala HFSS (Heart Failure Survival Score) oraz skala SHFM (Seattle Heart Failure Model), a także na nowych skalach prognostycznych oceniających rokowanie zarówno w okresie oczekiwania na przeszczep, jak i po operacji.