The use of stem cells in ischemic heart disease treatment - Litwinowicz, Radosław; Kapelak, Bogusław; Sadowski, Jerzy; Kędziora, Anna; Bartus, Krzysztof (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2018)
Choroba niedokrwienna serca jest główną przyczyną zgonu i niepełnosprawności na świecie. Nie wszyscy pacjenci mogą jednak być zakwalifikowani do bezpośrednich metod rewaskularyzacji. Alternatywą są terapie oparte na wykorzystaniu komórek macierzystych ze względu na ich potencjał do odbudowy łożyska naczyniowego oraz poprawy perfuzji mięśnia sercowego. Sukces terapii z użyciem komórek macierzystych zależy od rodzaju wszczepionych komórek macierzystych, metody podawania oraz choroby podstawowej. Przebadano kilka różnych populacji komórek, np. jednojądrzaste komórki szpiku kostnego (MNC), mezenchymalne komórki zrębowe (MSC), CD34+, CD133+, śródbłonkowe komórki progenitorowe, mezenchymalne komórki zrębowe pochodzące z tkanki tłuszczowej (ASC) i komórki macierzyste z łożyska, pępowiny oraz serce. Obecnie nie ma konsensusu dotyczącego wyboru optymalnego typu komórek w klinicznej terapii regeneracyjnej mięśnia sercowego. Ponieważ układ tętnic wieńcowych w obszarze niedokrwienia jest słaby, a większość tętnic wieńcowych jest znacznie zwężona lub zamknięta, bezpośrednia implantacja komórek macierzystych w obszarze niedokrwienia mięśnia sercowego wydaje się atrakcyjną metodą.