Preaktywacja neutrofili TNF-α u kobiet z zaburzeniami gospodarki lipidowej stosujących hormonalną terapię zastępczą - Stetkiewicz, Tomasz; Stachowiak, Grzegorz; Surkont, Grzegorz; Romanowicz-Makowska, Hanna; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
Estrogeny stosowane w hormonalnej terapii zastępczej (HTZ) zmniejszają zjawisko preaktywacji (primingu) neutrofili TNF-α. W pracy oceniano wpływ złożonej ciągłej hormonalnej terapii zastępczej u kobiet po menopauzie na preaktywację TNF-α neutrofili krwi obwodowej w grupach kobiet z zaburzeniami gospodarki lipidowej i z prawidłowym lipidogramem.