Wskazania do immunoterapii alergenowej – algorytm kwalifikacji - Kowalski, Marek L. (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2018)
Immunoterapię alergenową (AIT) stosuje się u chorych z objawowym, zależnym od IgE uczuleniem na alergeny powietrznopochodne, jeśli objawy nie są wystarczająco kontrolowane przez dotychczasowe leczenie farmakologiczne, a korzyść wynikająca z zastosowania AIT przewyższa ryzyko. Immunoterapia alergenowa jest skuteczna u chorych na alergiczny nieżyt nosa, alergiczne zapalenie spojówek, atopową astmę oskrzelową i alergię na jad owadów. Proponowany algorytm kwalifikacji do AIT obejmuje cztery następujące po sobie kroki wraz z oceną spełnienia przez pacjenta warunków bezwzględnych, prawdopodobieństwa skuteczności AIT, jej możliwości profilaktycznych oraz istnienia przeciwwskazań.