Podskórna i podjęzykowa droga stosowania immunoterapii alergenowej. Schematy leczenia - Gocki, Jacek; Bartuzi, Zbigniew (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2018)
Immunoterapia alergenowa powinna być prowadzona przez doświadczonego lekarza specjalistę alergologa ze względu na możliwość wystąpienia w czasie terapii reakcji niepożądanych. Schemat leczenia w immunoterapii podskórnej i podjęzykowej składa się z fazy leczenia początkowego oraz fazy leczenia podtrzymującego. Faza leczenia początkowego polega na stopniowym zwiększaniu dawki podawanego alergenu aż do osiągnięcia maksymalnej dobrze tolerowanej dawki lub dawki maksymalnej zalecanej przez producenta preparatu. Faza leczenia podtrzymującego polega na systematycznym podawaniu w równych odstępach czasowych osiągniętej maksymalnej dawki z fazy początkowej. Immunoterapię na alergeny całoroczne można rozpocząć w dowolnym momencie, natomiast w przypadku alergenów sezonowych 4–24 tygodni przed sezonem ekspozycji. Czas trwania immunoterapii zamyka się w granicach 3–5 lat. W immunoterapii na jad owadów błonkoskrzydłych stosuje się schematy przyspieszone, które pozwalają skrócić fazę leczenia początkowego od kilku tygodni (cluster), kilku dni (rush) do kilku godzin (ultra rush). Polegają one na częstszym niż raz w tygodniu podawaniu dawki szczepionki, ale wiążą się z częstym występowaniem poważnych alergicznych działań niepożądanych. Powinny być prowadzone przez alergologa w warunkach szpitalnych.