Dokumentacja medyczna w immunoterapii alergenowej – uwagi prawnika - Zajdel-Całkowska, Justyna (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2018)
Zagadnienia dotyczące prowadzenia, udostępniania i archiwizowania dokumentacji medycznej regulują aktualnie Ustawa o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta oraz Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie dokumentacji medycznej. Dokumentacja medyczna może być prowadzona w formie klasycznej lub elektronicznej. Podstawą udzielenia każdego świadczenia zdrowotnego, w tym immunoterapii alergenowej, jest wyrażenie przez pacjenta lub jego przedstawiciela ustawowego świadomej zgody. Zgoda na czynności wchodzące w zakres immunoterapii alergenowej powinna mieć formę pisemną. Ponadto wszelkie czynności związane z prowadzeniem dokumentacji medycznej i pobieraniem zgody od uprawnionego podmiotu muszą odpowiadać warunkom rozporządzenia UE o ochronie danych osobowych.