Higiena rąk - wymagania stawiane pracownikom medycznym - Wałaszek, Marta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2018)
Higiena rąk to najważniejszy element profilaktyki zakażeń szpitalnych. Personel medyczny realizuje higienę rąk w praktyce poprzez: sto-sowanie 6-etapowej techniki higieny rąk, zasady 5 momentów higieny rąk, stosowanie rękawic ochronnych, unikanie noszenia jakich-kolwiek rzeczy poniżej łokcia, noszenie krótkich naturalnych paznokci. Dokonano przeglądu piśmiennictwa związanego z higieną rąk. Wskazano, że problemy napotykane w realizacji zaleceń higieny rąk nie są tylko domeną polskiego personelu medycznego. Przedstawio-no teorię dotyczącą kwestii malowania paznokci wśród personelu medycznego oraz nakreślono socjologiczne aspekty niektórych uwa-runkowań higieny rąk. Celem pracy było przedstawienie pracownikom medycznym przeglądu piśmiennictwa w zakresie higieny rąk wraz z interpretacją, aby podnieść świadomość i podkreślać potrzebę konsekwentnego przestrzegania zasad higieny rąk w obszarze medycz-nym.