Wykrywanie choroby resztkowej u dzieci z ostrą białaczką limfatyczną: metodologia i zastosowanie kliniczne - Pawlowska, Anna B. (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
W momencie osiągnięcia remisji klinicznej, w organizmie pacjentów z ostrą białaczką limfatyczną może pozostać do 10 10 resztkowych blastów białaczkowych. Klasyczne metody cytomorfologiczne nie są w stanie wykryć tych komórek, wskazujących na chorobę resztkową. Nowe, czułe metody używane do monitorowania choroby resztkowej pozwalają lepiej zdefiniować całkowitą liczbę blastów i obniżyć poziom wykrywalności do 0,1–0,0001 proc. Najbardziej obiecującą technologię wykrywania choroby resztkowej stanowi obecnie cytometria przepływowa wykrywająca fenotyp specyficzny dla białaczek oraz PCR analizujący klonalne rekombinacje genów antygenu-receptora. Nowe metody pozwalają na wykrywalność choroby resztkowej u praktycznie wszystkich dzieci z ostrą białaczką limfatyczną (do 95 proc.). Opublikowane wyniki prób klinicznych potwierdzają, że poziom choroby resztkowej jest ważnym czynnikiem prognostycznym, ściśle korelującym z przeżywalnością. Ewaluacja wczesnej odpowiedzi na chemioterapię pozwala na precyzyjne określenie ryzyka nawrotu choroby, które może pozwolić na sformułowanie efektywnej terapii i obniżenie ryzyka toksycznych powikłań. Ponadto, wykrycie choroby resztkowej pozwala przewidzieć potencjalny nawrót białaczki. Artykuł omawia techniki używane do wykrywania choroby resztkowej oraz wartość prognostyczną monitorowania choroby resztkowej podczas leczenia białaczek u dzieci, zarówno w czasie początkowego leczenia, jak również podczas leczenia po nawrocie choroby i bezpośrednio przed przeszczepem szpiku kostnego.