Indeks glikemiczny a choroby nowotworowe - Ciok, Janusz; Dolna, Agnieszka (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
Sposób żywienia ma znaczenie w patogenenezie wielu nowotworów złośliwych. Wyniki wielu prac wskazują, że wysokie spożycie warzyw i owoców oraz błonnika pokarmowego zmniejsza ryzyko, zaś dieta obfitująca w czerwone mięso i tłuszcze sprzyja rozwojowi niektórych nowotworów. Zależności pomiędzy sposobem żywienia a kancerogenezą są intensywnie badane. Powstało wiele hipotez tłumaczących mechanizmy wyżej wymienionych związków. W ostatnich latach coraz większe znaczenie w patogenenezie nowotworów, w tym raka jelita grubego, piersi i trzustki, przypisuje się hiperinsulinemii oraz oporności na insulinę. Wiele danych wskazuje, że jednym z ważnych czynników wpływających na powstanie insulinooporności jest wysoki indeks glikemiczny diety. Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem, który klasyfikuje produkty żywnościowe wg ich wpływu na poziom glukozy we krwi. Oznacza się go porównując wpływ spożycia pojedynczego produktu na glikemię z wpływem produktu referencyjnego – czystej glukozy, dla której przyjęto wartość indeksu glikemicznego równą 100. W pracy dokonano przeglądu badań klinicznych, epidemiologicznych i laboratoryjnych, które zajmowały się związkiem pomiędzy indeksem glikemicznym a kancerogenezą. Insulinooporność wiąże się ze wzmożoną stymulacją wydzielania insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF), który jest prawdopodobnie pośrednim ogniwem pobudzającym proliferację komórkową. Wyniki badań epidemiologicznych wskazują, że stosowanie diety charakteryzującej się wysokim indeksem glikemicznym jest związane ze zwiększonym ryzykiem występowania szeregu nowotworów złośliwych. Niezbędne jest przeprowadzenie dalszych badań, które w pełni wyjaśnią mechanizmy wpływu wysokiego indeksu glikemicznego na kancerogenezę i pozwolą na sprecyzowanie zaleceń żywieniowych przydatnych w prewencji chorób nowotworowych.