Zasada działania i wskazania do stosowania preparatu Ranisilver - Banasiewicz, Tomasz (Lekarz POZ, 2018)
Gojenie ran jest procesem złożonym i wieloetapowym. Optymalna strategia postępowania powinna stymulować wszystkie fazy gojenia i dążyć do uzyskania jak najlepszego efektu zarówno pod względem czynnościowym, jak i wizualnym. Preparat Ranisilver jest produktem złożonym, zawierającym kwas hialuronowy, mikronizowane srebro, fitokolagen akacjowy, witaminę E oraz oleje roślinne. Wszystkie te składniki wpływają korzystnie na gojenie ran, regenerację tkanek i uzyskanie optymalnego efektu terapeutycznego. Szczególnie ważne jest ich działanie pozwalające na uzyskanie odpowiedniego środowiska rany (wilgotność) oraz szybkie postępowanie naskórkowania (epitelializacja). Preparat może być stosowany w wielu rodzajach ran ostrych i przewlekłych, w tym w pielęgnacji ran pooperacyjnych, oparzeń, uszkodzeń naskórka (otarcia, podrażnienia), gojeniu ran po zabiegach proktologicznych.