Samoistne jednostronne wysiękowe odwarstwienie siatkówki jako pierwszy objaw raka płuca - Modrzejewska, Anna; Krzystolik, Karol; Lubiński, Wojciech; Modrzejewska, Monika (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2018)
Autorzy przedstawili przypadek 50-letniej kobiety, u której doszło do pogorszenia widzenia w oku prawym, trwającego od 3 tygodni, bez współistnienia objawów ze strony innych narządów. W badaniu dna oka uwidoczniono dwa rozległe pęcherze odwarstwionej siatkówki, bez widocznego przedarcia. W badaniu angiografii fluoresceinowej uwidoczniono przeciekanie fluoresceiny w fazie tętniczej oraz uwalnianie barwnika w granicach odwarstwienia w fazie żylnej. W badaniach laboratoryjnych wykluczono choroby pasożytnicze, zapalne oraz o etiologii zakaźnej. Diagnostyka radiologiczna płuc, ośrodkowego układu nerwowego i jamy brzusznej (tomografia komputerowa i rezonans magnetyczny) wykazała obecność rozsianego procesu nowotworowego – przerzutów z płuc do mózgu. W badaniu histopatologicznym postawiono rozpoznanie gruczolakoraka płuc w stadium rozsiewu T2N3M1. Samoistne jednostronne wysiękowe odwarstwienie siatkówki bez ognisk przerzutowych do naczyniówki może być pierwszym okulistycznym objawem rozsianego procesu nowotworowego.