Rola integryn w schorzeniach narządu wzroku - Żaworonek, Justyna; Żelazowska-Rutkowska, Beata; Bryl, Anna; Mrugacz, Małgorzata; Cylwik, Bogdan (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2018)
Integryny należą do grupy cząsteczek adhezyjnych. Integryny i ich ligandy odgrywają istotną rolę w fizjologicznych i patologicznych procesach zachodzących w organizmie: migracji, różnicowaniu komórek, hemostazie i gojeniu ran. Głównym zadaniem integryn jest odbieranie i przekazywanie sygnałów biochemicznych i mechanicznych przez błonę komórkową w obu kierunkach. Sygnały prowadzą do przejścia integryn z postaci nieaktywnej w stan zdolny do wiązania ligandu. Integryny odgrywają ważną rolę w procesach fizjologicznych (embriogenezie, wzroście i rozwoju tkanek) i patologicznych (chorobach alergicznych, stanach zapalnych i nowotworowych). Szczególną funkcję pełnią w przebiegu zespołu suchego oka, zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem oraz cukrzycowego obrzęku plamki. Dokładne poznanie aktywności integryn może się przyczynić do powstania nowych metod diagnozowania i immunoterapii.