To jeszcze nie „otwarcie skarbca” Rozmowa z Marcinem Czechem, wiceministrem zdrowia - Koblańska, Marta; Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2018)
– Najpoważniejszym problemem jest finansowanie. Przeznaczamy na leki dwa razy mniej pieniędzy niż kraje Europy Środkowo-Wschodniej, nie wspominając już o wydatkach krajów Europy Zachodniej. Poziom 16,5% całkowitego budżetu NFZ jest zapisany i już obowiązuje – mówi Marcin Czech.