Wielki Brat z NFZ - Janiszewski, Rafał (Menedżer Zdrowia, 2018)
Specjalne programy komputerowe, nadzwyczajne uprawnienia kontrolne – płatnik będzie miał jeszcze większe uprawnienia i możliwości, a niektóre z nich mogą budzić wątpliwości i obawy. Na przykład to, że ordynację leków profesora będzie mógł zakwestionować ratownik medyczny. Racja nadal będzie zawsze po stronie płatnika, a świadczeniodawca nie będzie miał niczego na uzasadnienie swojego działania.