Zastosowanie metforminy w leczeniu stanu przedcukrzycowego - Witek, Lidia; Kowalska, Irina (Lekarz POZ, 2018)
Określenie „stan przedcukrzycowy” dotyczy nieprawidłowej glikemii na czczo i nieprawidłowej tolerancji glukozy definiowanej jako podwyższone stężenie glukozy w osoczu w drugiej godzinie doustnego testu tolerancji glukozy. Osoby z opisywanym zaburzeniem mają zwiększone ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego pacjentom ze stanem przedcukrzycowym należy zaproponować modyfikację stylu życia. U osób z grupy wysokiego ryzyka rozwoju cukrzycy należy rozważyć farmakoterapię z użyciem metforminy. Lek zmniejsza oporność na insulinę w wątrobie i mięśniach szkieletowych. W badaniu DPP (Diabetes Prevention Program) metformina istotnie zmniejszyła ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 u osób ze stanem przedcukrzycowym. Metformina jest stosowana od wielu lat, jest lekiem tanim, bezpiecznym i nie powoduje hipoglikemii.