Wildagliptyna a ryzyko sercowo--naczyniowe – bezpieczeństwo terapii, interakcje lekowe - Wełnicki, Marcin; Mamcarz, Artur (Lekarz POZ, 2018)
Cukrzyca typu 2 jest poważnym problemem epidemiologicznym. W skojarzeniu z chorobami sercowo-naczyniowymi stanowi główną przyczynę przedwczesnych zgonów na świecie. Aktualne wytyczne dotyczące postępowania w cukrzycy zalecają, aby w terapii stosować przede wszystkim te leki, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Inhibitory DPP-4, a wśród nich wildagliptyna, od przeszło dekady są badane właśnie m.in. pod kątem możliwości redukcji ryzyka sercowo-naczyniowego. Autorzy niniejszego artykułu przedstawiają wybrane badania dotyczące tego tematu.