Doustna izotretynoina w leczeniu trądziku zwykłego – wskazania i ograniczenia - Kwiek, Bartłomiej; Langner, Andrzej (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Trądzik zwykły jest jedną z najczęstszych chorób skóry. Lekiem z wyboru w leczeniu jego najcięższych postaci jest podawana doustnie izotretynoina. W artykule przedstawiono podstawowe informacje dotyczące mechanizmu działaniu leku oraz wytyczne dotyczące wskazań, dawkowania, a przede wszystkim działań niepożądanych tej niezwykle skutecznej metody leczenia.