Egzostozy kości szczęk: etiologia, morfologia i leczenie wyrośli kostnych – przegląd literatury - Borycki, Bartosz; Księżopolski, Jakub; Chruściel, Barbara; Frank, Szymon; Plakwicz, Paweł; Wojtowicz, Andrzej; Kukuła, Krzysztof (Journal of Stomatology, 2018)
Egzostozy to patologiczne wyrośla kostne zlokalizowane jedno- lub obustronnie, najczęściej w linii pośrodkowej podniebienia oraz po językowej stronie żuchwy. Mogą się powiększać i stanowić poważny problem w trakcie wykonywania i użytkowania ruchomych uzupełnień protetycznych. Etiologia egzostoz nie została w pełni wyjaśniona. Przypuszcza się, że początkiem zmian są łagodne, przewlekłe stany zapalne toczące się w kości lub jej bezpośrednim sąsiedztwie, które poprzez stymulację w akcie żucia, ulegają stopniowemu powiększaniu. Egzostozy zbudowane są z tkanki kostnej, dlatego widoczne są w badaniu rentgenowskim w postaci zacienień nieróżniących się strukturą od otaczającej je kości. Ich obraz nie jest od niej odgraniczony. Leczenie egzostoz jest wyłącznie chirurgiczne, choć większość zmian nie wymaga usunięcia i może być okresowo obserwowana. Jak wszystkie zmiany rozrostowe, egzostozy powinny być różnicowane z łagodnymi i złośliwymi procesami nowotworowymi. O ostatecznym rozpoznaniu decyduje zawsze wynik badania histopatologicznego. Chirurgiczne usunięcie egzostoz zlokalizowanych na językowej powierzchni żuchwy może stanowić ważny element leczenia bezdechu nocnego.