Sposoby określania kształtu łuku zębowego a dobór prefabrykowanych łuków ortodontycznych u pacjentów przed leczeniem ortodontycznym – przegląd piśmiennictwa - Babicz, Daria; Hille-Padalis, Anna; Loster, Bartłomiej W. (Journal of Stomatology, 2018)
Kształt i rozmiar łuku zębowego są indywidualne i niepowtarzalne dla każdego człowieka. Przez lata dużo wysiłku włożono, próbując zdefiniować kształt ludzkiego łuku zębowego. Wyodrębniono dwa sposoby klasyfikacji jego kształtów- proste oraz bardziej złożone. Uważa się, iż zachowanie oryginalnej formy łuku w czasie leczenia ortodontycznego zwiększa jego powodzenie, a prawidłowe rozpoznanie kształtu łuku zębowego umożliwia uzyskanie stabilnej, funkcjonalnej i estetycznej okluzji. Dlatego też dobór łuku ortodontycznego jest jednym z ważniejszych etapów diagnostyki ortodontycznej. Celem pracy była analiza dotychczas opublikowanych badań dotyczących relacji między kształtem łuku zębowego a kształtem stosowanych łuków ortodontycznych oraz wyselekcjonowanie metody pozwalającej określić odpowiednią formę łuku ortodontycznego prefabrykowanego dla pacjentów przed leczeniem ortodontycznym. Przeprowadzono przegląd piśmiennictwa, wykorzystując medyczne bazy danych: PubMed, Cochrane oraz Embase. Użyto słów kluczowych: dental arch, dental arch shape, ideal dental arch, arch wires, preformed arch wires. Dodatkowo dokonano przeglądu polskich czasopism medycznych. Do analizy zakwalifikowano 28 prac. Określenie kształtu łuku zębowego jest istotnym elementem diagnostyki ortodontycznej. Prawidłowe jego wyznaczenie wpływa na przebieg leczenie ortodontycznego oraz jego stabilność. Istnieje wiele metod pozwalających wyznaczyć przebieg łuku zębowego. Wybór tej odpowiedniej ułatwia klinicyście dobór właściwego łuku ortodontycznego dla pacjenta przed rozpoczęciem leczenia. Dzięki temu można uniknąć niekontrolowanych zmian w zakresie szerokości łuku zębowego, wpływając na poprawę stabilności efektów leczenia. Ocena kształtu łuku zębowego i wybór odpowiedniego łuku ortodontycznego indywidualnie dla każdego pacjenta są bardzo ważne, ale wciąż rzadko respektowane przez wielu klinicystów. Wyniki przeglądu skłaniają do dalszych badań w tym zakresie.