Próba jakościowej oceny łuszczycy za pomocą termografii - Zalewska, Anna; Gralewicz, Grzegorz; Owczarek, Grzegorz; Więcek, Bogusław; Narbutt, Joanna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Łuszczyca jest powszechnie występującą chorobą skóry o silnej komponencie genetycznej, która dotyczy ok. 2% populacji ludzkiej na całym świecie. Celem pracy było zastosowanie metody termograficznej do jakościowej oceny zmian skórnych u pacjentów z łuszczycą zwykłą. W pracy zastosowano kamerę termograficzną ThermaCam INFRAMETRICS 290E o rozdzielczości temperatury 0,1 o C. Analizie poddano 20 chorych, którzy prezentowali zmiany o charakterze przewlekłym lub aktywny wysiew, najczęściej po infekcji górnych dróg oddechowych. Archiwizacji poddano zarówno zdjęcia kliniczne zmian chorobowych, jak i ich obrazy termograficzne. Oceniając zmiany przewlekłe, w obrazie termograficznym zaobserwowano podwyższoną temperaturę w obrębie obszarów zajętych przez zmiany łuszczycowe. Natomiast przy ocenie zmian wysiewnych podwyższona temperatura obejmowała także skórę nieobjętą zmianami chorobowymi. Na podstawie przeprowadzonych badań wydaje się, że termografia może być metodą pomocną w dokonaniu podziału zmian na aktywne i stacjonarne oraz ocenie aktywności procesu chorobowego w przebiegu łuszczycy.