Opis przypadków postępowania protetycznego w połączeniu z zabiegami fizjoterapeutycznymi u chorych z jatrogennym ograniczeniem odwodzenia żuchwy - Lipiec, Katarzyna; Kazana, Piotr; Wieczorek, Aneta; Loster, Jolanta E. (Journal of Stomatology, 2018)
W wyniku leczenia nowotworów w obrębie twarzowej części czaszki i sąsiednich tkanek, może dochodzić do jatrogennego ograniczenia zakresu odwodzenia żuchwy. Prowadzi to do trudności terapeutycznych i ograniczeń czynnościowych. Cel pracy . Celem pracy był opis przypadków leczenia protetycznego, w połączeniu z zabiegami fizjoterapeutycznymi, u pacjentów z ograniczeniem odwodzenia żuchwy w wyniku wcześniejszego leczenia nowotworu w obrębie głowy i szyi. W każdym opisanym przypadku podjęcie zabiegów fizjoterapeutycznych w celu zwiększenia zasięgu odwodzenia żuchwy było warunkiem przeprowadzenia leczenia protetycznego. W wyniku terapii manualnej oraz regularnych ćwiczeń zaleconych przez fizjoterapeutę, odwodzenie żuchwy zwiększyło się, co umożliwiło wykonanie wycisków i przeprowadzenie rehabilitacji protetycznej. Podsumowanie . Współpraca interdyscyplinarna, a szczególnie włączenie zabiegów fizjoterapeutycznych, pozwala skutecznie rehabilitować chorych okaleczonych w wyniku leczenia choroby nowotworowej zlokalizowanej w obrębie głowy i szyi.